Tempoträning

Idag har jag och min matte tränat tillsammans, vi går en kurs i Distansridning, på Söndag ska vi alla träffas i Blåsmark för att köra tempoträning tillsammans. Nå idag har jag å matte tränat följande sträckor på tid, alltså man ska ha ett tempo som motsvarar nedan angivna sträckor på en viss tid........ så vi har haft fram måttband å tidtagarur (måtten motsvarar för häst)
skritt ska man skritta 110 meter på 1 minut
trav motsvarar 200-225 meter på 1 minut
galopp motsvarar 300-575 meter på 1 minut (men vi skulle satsa på 300-350 meter på våran minut)
Trav och galopp ska alltid vara på lång tygel
 
Vad är distansridning då?
Distansritt är en spännande sport vars popularitet växer för varje år. I flera europeiska länder är distansritten en mycket populär ridgren som vuxit om flera av de gamla klassiska disciplinerna i fråga om antal utövare. "Att fullfölja är att segra" är distansens devis och det är sannerligen en utmaning att träna och därefter tävla sin häst så omdömesgillt att den klarar mil efter mil och tävling efter tävling utan att bli utesluten.
 
 
 
Ritterna går genom all slags terräng vilket gör att du får se en unik del av Sverige varje gång du tävlar. Vare sig man rider långa eller korta ritter så vill man ha en uthållig och hållbar häst. Du har nytta av distansryttarnas träningsråd, även om du inte tänkt tävla långa sträckor. Distansritt är närmast att likna vid maraton till häst. Tävlingssträckorna varierar från fyra mil till 16 mil och dessa rids vanligtvis under en och samma dag. Hästen veterinärkontrolleras före, under samt efter ritten för att garantera dess välbefinnande under tävlingsmomentet. Distansritten är tävlingsformen för dig som tycker om att umgås med din häst, vare sig du är en utpräglad tävlingsindivid eller ej. Om du inte vill tävla för att komma först, så kan du rida för att samla godkända tävlingsmil. Redan att fullfölja en flera timmar lång ritt och komma i mål på en glad och fräsch häst är en utmaning. Varje distansritt är ett äventyr där du själv kan välja graden av tävlingsinslag i ritten!
 
 
De flesta sorters hästar klarar distansritter upp till 80 km , bara de tränats tillräckligt. Därefter kan man lättare urskilja att vissa raser tycks vara mer väldisponerade för distansritt än andra. Araber och arabkorsningar överväger bland de placerade hästarna i högre klasser. Det bör poängteras att det förstås finns stora individuella skillnader - en av de mest framgångsrika distanshästarna i Sverige t ex var ett svenskt halvblod. Men generellt sett, kan man säga att arabhästar hävdar sig mycket väl inom distanssporten. Tävlingsbanan går genom all sorts terräng med naturligt förekommande hinder och markeras med hjälp av snitslar, skyltar och/eller kalkmarkeringar. Du bör inte bara träna upp hästens hållbarhet och kondition, utan även träna hästen för de olika situationer man kan tänkas konfronteras med under ritten. En distansritt kan gå genom skogar med bäckar eller vad, diken och låga naturhinder, men kan lika väl delvis gå genom byar och städer med trafik. För att du och din häst ska kunna bli ett vinnande team, behöver du goda, pålitliga medhjälpare. Man kan ha en eller flera, men en av dem måste ha körkort för att kunna möta upp ekipaget utefter banan.
 

Distansrittens kärnvärden är:
- Uthållighet
- Utmaning
- Samspel
- Naturlighet
- Horsemanship

Att distansritt är en spännande utmaning som kräver uthållighet är lätt att förstå. Det du bygger upp under träningstimmarna och tävlingarna är ett fantastiskt och unikt samspel mellan dig och din häst. För att nå bra resultat krävs god horsemanship; en förmåga att läsa av och svara upp på hästens signaler. Distansritt är dessutom en naturlig sport då hästen under årtusenden utvecklats för att tilltryggalägga långa sträckor i varierad terräng.

 

Det var väl  va jag hade att berätta idag, får rapportera sedan då jag å matte å de andra kursdeltagarna träffas på söndag, kul ska det bli i alla fall.

Ha en trevlig helg alla glada




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

I huvudet på Ekcellencjia

Ett arabiskt Fullblod, det är jag det eller Ekcellencjia (Exi) jag är född 2002. Här är lite tankar å funderingar och lite om mig å min matte. Det är tänkt att vi ska ut på tävlingsbanorna sen då både jag å min matte älskar att hoppa. Som sagt en blogg vinklat från ett annat håll

RSS 2.0