Utflykt????

Idag har jag och min mamma varit på äventyr :) När min mamma lastat ut mig ur transporten tittade jag mig omkring, det första jag såg var ett hus eller det var likt ett sånt iallafall... Det första jag såg när vi kom in i stallet var det en stor kille som jag tydligen skulle stå brevid...... Jag tror att han försökte smaka på min hals och det gillade jag inte, nåja min mamma slängde in mat och gav mig vatten sen gick hon........Några timmar senare kom hon tillbaka tillsammans med några andra människor, det var tydligen dax att bli sadlad och tränsad..... Tydligen hade dom tänkt rida ut så jag följde med, jag säger bara en sak gud vad söligt dom där framme gick.... Då vi trava försökte jag ta galopp men det fick jag inte :( när vi äntligen var framme skulle vi gå, trava och galoppera en sträcka det tyckte jag var kul efter det red vi tilbaka och jag fick åka hem men hej svejs syns snart igen =)

Tempoträning

Idag har jag och min matte tränat tillsammans, vi går en kurs i Distansridning, på Söndag ska vi alla träffas i Blåsmark för att köra tempoträning tillsammans. Nå idag har jag å matte tränat följande sträckor på tid, alltså man ska ha ett tempo som motsvarar nedan angivna sträckor på en viss tid........ så vi har haft fram måttband å tidtagarur (måtten motsvarar för häst)
skritt ska man skritta 110 meter på 1 minut
trav motsvarar 200-225 meter på 1 minut
galopp motsvarar 300-575 meter på 1 minut (men vi skulle satsa på 300-350 meter på våran minut)
Trav och galopp ska alltid vara på lång tygel
 
Vad är distansridning då?
Distansritt är en spännande sport vars popularitet växer för varje år. I flera europeiska länder är distansritten en mycket populär ridgren som vuxit om flera av de gamla klassiska disciplinerna i fråga om antal utövare. "Att fullfölja är att segra" är distansens devis och det är sannerligen en utmaning att träna och därefter tävla sin häst så omdömesgillt att den klarar mil efter mil och tävling efter tävling utan att bli utesluten.
 
 
 
Ritterna går genom all slags terräng vilket gör att du får se en unik del av Sverige varje gång du tävlar. Vare sig man rider långa eller korta ritter så vill man ha en uthållig och hållbar häst. Du har nytta av distansryttarnas träningsråd, även om du inte tänkt tävla långa sträckor. Distansritt är närmast att likna vid maraton till häst. Tävlingssträckorna varierar från fyra mil till 16 mil och dessa rids vanligtvis under en och samma dag. Hästen veterinärkontrolleras före, under samt efter ritten för att garantera dess välbefinnande under tävlingsmomentet. Distansritten är tävlingsformen för dig som tycker om att umgås med din häst, vare sig du är en utpräglad tävlingsindivid eller ej. Om du inte vill tävla för att komma först, så kan du rida för att samla godkända tävlingsmil. Redan att fullfölja en flera timmar lång ritt och komma i mål på en glad och fräsch häst är en utmaning. Varje distansritt är ett äventyr där du själv kan välja graden av tävlingsinslag i ritten!
 
 
De flesta sorters hästar klarar distansritter upp till 80 km , bara de tränats tillräckligt. Därefter kan man lättare urskilja att vissa raser tycks vara mer väldisponerade för distansritt än andra. Araber och arabkorsningar överväger bland de placerade hästarna i högre klasser. Det bör poängteras att det förstås finns stora individuella skillnader - en av de mest framgångsrika distanshästarna i Sverige t ex var ett svenskt halvblod. Men generellt sett, kan man säga att arabhästar hävdar sig mycket väl inom distanssporten. Tävlingsbanan går genom all sorts terräng med naturligt förekommande hinder och markeras med hjälp av snitslar, skyltar och/eller kalkmarkeringar. Du bör inte bara träna upp hästens hållbarhet och kondition, utan även träna hästen för de olika situationer man kan tänkas konfronteras med under ritten. En distansritt kan gå genom skogar med bäckar eller vad, diken och låga naturhinder, men kan lika väl delvis gå genom byar och städer med trafik. För att du och din häst ska kunna bli ett vinnande team, behöver du goda, pålitliga medhjälpare. Man kan ha en eller flera, men en av dem måste ha körkort för att kunna möta upp ekipaget utefter banan.
 

Distansrittens kärnvärden är:
- Uthållighet
- Utmaning
- Samspel
- Naturlighet
- Horsemanship

Att distansritt är en spännande utmaning som kräver uthållighet är lätt att förstå. Det du bygger upp under träningstimmarna och tävlingarna är ett fantastiskt och unikt samspel mellan dig och din häst. För att nå bra resultat krävs god horsemanship; en förmåga att läsa av och svara upp på hästens signaler. Distansritt är dessutom en naturlig sport då hästen under årtusenden utvecklats för att tilltryggalägga långa sträckor i varierad terräng.

 

Det var väl  va jag hade att berätta idag, får rapportera sedan då jag å matte å de andra kursdeltagarna träffas på söndag, kul ska det bli i alla fall.

Ha en trevlig helg alla glada


Vill du följa min blogg?

Följ min blogg med Bloglovin

Sköna skutt

Tjingeling i vattenpölen......
Vet inte om det har hänt så jättemycket, jag fick 4 nya dojjor igår då jag hade 1 som var lös och 1 som hade börjat att bli lös så när jag gick lät det ..... klipp, klopp, kling, kliang... klipp, klopp, kling,  klang, så nästa gång då e de dax för vinter dojjor, asså lyssna på ordet     v i n t e r d o j j o r..... brrrrrrrrrrrr.
 
Tänkte få bjuda på lite hopp å skutt bilder

Ny header

nu har min matte gort en heder..... :)
hon har även gort en video på mej och hon från en del av hoppträningarna :)
 

Nya grejjer :)

Jag har fått lite nya saker, eller inte idag men den 15 juni 2 nya superfina schabrak
Märket är Roma köpt i Australien tjockt å fint.
Detta är oxå tjockt och fint även det är märket Roma kommer oxå från Australien,
Sen har jag oxå fått 2 nya grimmor tror de oxå var av märket Roma, men de hittade jag inga bilder på med matcjande grimmskaft i blåmelerat, jättesnyggt :)
 
Jaa jag måste ju bara få visa värsta bästa flughuvan jag oxå fått i sommar.....
 
Ta Daaaaaaaaaaaa.........................................
 
Rätt charmig va??
Tjolahopp full galopp, ha en toppen dag :)

I Lost :(

♠Jaha vad ska man säga...... blääääääääääää jag brukar oftast vinna men inte idag, idag kom mattes medryttare å skulle jobba med mig, HAHAHA trodde hon ja, jag ska minsann bevisa vem som är smartast eller.... oj va jag kan springa å jag kan springa fort, fort, fort å ja kan minsann gallopera oxå å busa, vi hittade på en ny lek som kallas försök att fånga mig om du kan. Vet ni de var 3 å jag var själv å jag kan springa så att jag flyger, flyger över ängarna de ni.
 
De där människorna har jagat mig i nästan 2 timmar å jag vill inte, jag vill verkligen inte. Jag oj va människorna var envisa idag, oftast slutar de efter ett tag men inte idag nepp nepp, det var minsann jag som fick ge mig till sist men det var inte för att jag ville utan för att jag var så trött så trött å alldeles blöt  på hela min kropp av svett. Åsså blev dom 5  till sist alltså 5 människor mot ensamma trötta jag det var lättare då de bara var 3 ;), det blev lite för mycket bara.. Stormatte å min medryttare sa bara åt mig att jag själv gjort det jobbigt för mig, att om jag kommit med en gång hade jag inte på långa vägar blivit så här trött å svettig, Människorna sa att jag har kört ett mastodont motionspass.
 
aja jag hade roligt i alla fall.... jag gick i alla fall till stallet å där blev jag ompysslad å  svampad pör att få bort allt svett, sen har vi gått en prommenad det var skönt, nu ska jag tillbaka till mina kompisar i hagen, ha de så gott.
 
 

Im the best

Oj oj oj vilken fantastisk sommar, jag å matte har varit på läger, NH-läger det var så kul..... vi ska troligen tillbaka nästa år :), Sen har vi gjort tävlingsdebut....... men de gick dessvärre inte så bra, vet ni hur mycke det finns att titta på på ett riktigt tävlingsområde...... massor hahaha, men min familj säger att det är bra träning för mig att komma ut på områden så vi ser allt som träning nu, eller som min familj säger..... min tid kommer, jag har ju bara varit ute på tävlingsområde typ 8 gånger i mitt liv, 1 gång som 4 åring, min första klubbtävling hösten 2011, min 2 a klubbtävling våren 2012, 2 st pay & Jump försommaren 2012  åsså 2 tävlingar  slutet av juni och mitten av juli 2012.
 
Den 12 augusti ska vi på tempoträning i blåsmark, för att sedan i september delta i en distansritt... det ska bli jätteroligt det oxå.
 
 
Här är några videoklipp från min å mattes hoppträningar, ha det gott nu ska jag fortsätta att mumselimumsa gräs♥

I huvudet på Ekcellencjia

Ett arabiskt Fullblod, det är jag det eller Ekcellencjia (Exi) jag är född 2002. Här är lite tankar å funderingar och lite om mig å min matte. Det är tänkt att vi ska ut på tävlingsbanorna sen då både jag å min matte älskar att hoppa. Som sagt en blogg vinklat från ett annat håll

RSS 2.0